2017/ Boeken

Detail ‘Vissenmaag’
Detail ‘Zelfportret’

The painting as a sounding board for the mind (Brice Marden).

Mijn artistieke uitwerking kon niet anders dan een cultuurkritische benadering van het landschap worden. Geen ver-van-mijn-bed-verhaal maar een werk gemaakt van eigen recup-materiaal. Persoonlijker kan bijna niet. Doch tracht ik ook voorbij het persoonlijke, een algemenere bezorgdheid vorm te geven. Daarbij wens ik mijn ideeën over de natuur, onze omgang met de omgeving binnen het kader van de schilderkunst weerspiegeld te zien.

Mijn eerste werk ‘Zelfportret’ ontstond vanuit de portretschilderkunst en leest als een verhaal van mijn leven. Voor het tweede werk ‘Oud Nieuws’, besloot ik kranten te gebruiken. Ik formuleer in ‘Oud Nieuws’ een kritiek op de veronderstelde feitelijke berichtgeving, het zogenaamde ‘intellectuele’ landschap van de mens en zet die via de constructie om tot een feitelijke gegeven. Beide werken werden opgebouwd uit papier, een afvalproduct voor velen dat zijn oorprong in de natuur vindt. Een goed voorbeeld hoe van natuur, cultuur gemaakt wordt.
Ik zie de werken als Vlaams geïndustrialiseerd landschappen (plat, nat en grijs) die als een boek gelezen kunnen worden. 

In een derde werk ‘Vissenmaag’ verwerkte ik ook plastic. Het werk is een kritiek op onze vervuilde zeeën.  

De drager van mijn schilderij bestaat uit wapening, het doek maak ik a.d.h.v. ambachtelijk papierscheppen. Mijn landschap is geen onbereikbaar landschap, integendeel. Het is leesbaar en verbonden met ons, onze plaats en onze tijd.